Michael Hollinger
Svetniki (komedija)
Režija: Aljaž Godec
Prevod: Alja Predan


»Kaj se zgodi, ko z vero samo ne moremo delati čudežev?«

Igrajo:

KAREL, opat..........Matjaž Godec
brat MARTIN..........Damijan Zagoršek
brat FELIKS..........Nejc Pešec
brat OLF..........Timotej Vrabl
JAKA..........Marko Todorovič
MARIJA..........Nastja Tetičkovič
AGATA, opatinja..........Maja Čuš
KMETICA..........Katja Svenšek

Ostali sodelavci:

Lučni tehnik………..Miha Novak
Poslikava okna…………Sonja Pišek
Izdelava scene…………Milan Sagadin
Grafična podoba tiskovin……Matjaž Godec
Fotografija……..Stanislav Zebec

Kratka vsebina
Dobrodošli v kraju Priseaux, Francija leta 1250. Čas poplav, požarov in revščine. Sveta Fides, lokalna svetnica, že 13 let ni napravila čudeža. Farani so obupani. Njihova vera je izpuhtela. Srednji vek postane še temačnejši. Edina rešitev je obisk papeža, ki bi povrnil zaupanje v vero, vrnil ugled lokalnemu samostanu, privabil romarje in s tem bi se vrnilo tudi blagostanje.

A kaj, ko se je na povrh vsega, papež raje odpravil v sosednjo, konkurenčno faro, da počasti njihovo novo svetnico, ki dela čudež za čudežem. Bratje iz Priseauxa se znajdejo v brezizhodnem položaju. Preplavi jih jeza, obup in maščevanje. Vse se zdi izgubljeno, dokler se ne srečajo z enookim komedijantom, ki jim pokaže, kako lahko s kančkom iznajdljivosti in prevare dosežejo preteklo slavo in bogastvo.

Na kaj se nanaša
Črna komedija o črnih srednjeveških časih, ko menihom ni bilo dovolj, da so imeli na oltarju kup posvečenih kosti. Želeli so bogastvo in oblast. Menihi, zemeljski v svojih navadah, se hitro privadijo na nove okoliščine in do skrajnosti izkoristijo »poslovno« priložnost, ki jim jo ponujajo »naravne danosti«.

Izjemno pronicljiva in duhovita črna komedija razgali značaj menihov. Ponuja šokantne dialoge, ki provocirajo politično korektnost. Menihi, kot glavni protagonisti, nas s svojimi specifičnimi značaji silijo v razmislek ali sredstva opravičujejo cilj ali je koruptivnost naše naravno stanje ne glede na prepričanje in značaj ter ali se lahko z dobrimi deli odkupimo in očistimo svojo vest.

Avtorju, Michaelu Hollingerju, je uspelo eksistencialna in vedno aktualna moralna vprašanja, na izjemno spreten način, preplesti s humorjem, cinizmom, lucidnostjo in vse skupaj povezati v duhovito zgodbo nenavadnih karakterjev in presenetljivih dogodkov.

O avtorju
Michael Hollinger, gostujoči profesor na akademiji za gledališko igro Univerze Villanova, je Ameriški avtor, rojen v Pennsylvani leta 1963. Diplomiral je violino na konzervatoriju Oberlin in magistriral dramsko igro na akademiji za gledališko umetnost. Zaradi svojega glasbenega ozadja označuje svoje dramske tekste kot kompozicije. Zanj so dramski teksti kot glasba, dramski liki kot inštrumenti, prizori kot glasbeni prehodi. Pri tem so ključni ritem, tempo in dinamika, ki jih povezujejo pavze in premolki.

Hollinger je avtor več kratkih filmov in serij, avtor dramskih tekstov Pod kožo, Upanje in težnost, Opus, Majhen otok… Je prejemnik treh ameriških Barrymorjevih nagrad za izjemno novo dramsko besedilo, nagrade Los Angeleskih kritikov, nagrade za mladega potencialnega pisca dramskih tekstov in mnogih drugih.