Ray Cooney
DRZNI IN POSKOČNI (komedija)
Režija: Aljaž Godec

Gostovanja:

sobota, 29.1, ob 20.uri, Kulturni dom Šentjur


Igrajo:
Jasmina Majhen   JANA ŽERAK
Filip Majhen    DAMIJAN ZAGORŠEK
Erik Kisel     ROBI CAFUTA
Anja Kresnik     TANJA HAUPTMAN
Mare Kersnik     MATJAŽ GODEC
Gdč. Angela Zupan Maček     KATJA SVENŠEK
Suzana Hauser     MONIKA CESTNIK
Cvetko Pišek     NEJC PEŠEC
Jana Fuks     POLONA AMBROŽIČ

Ostali sodelavci:
Šepetalka     DORA LENART
Tonski in lučni mojster     DOMEN STROPNIK
Izdelava scene     IVAN KOSTANJEVEC
Lektoriranje     TANJA HAUPTMAN
Oblikovanje gledališkega lista    DAMJAN PUGELJ
Fotografija, video    STANISLAV ZEBEC

DRZNOST – PREPREKA ZA »POSKOČNOST«
Zaplet komedije DRZNI IN POSKOČNI gledalcu ne pusti dihati in ga meče iz ene komične situacije v drugo. Filipa Majhna, založnika otroških knjig, njegov poslovni partner Mare Kresnik prosi, da mu za en večer posodi stanovanje, kjer bi se pozabaval s svojo najnovejšo ljubico. Istočasno Jasmino Majhen, njena prijateljica Anja Kresnik prepriča, da ji odstopi stanovanje, da bi se sestala s svojim ljubimcem.

Usodnega večera nameravata novo posteljo preizkusiti tudi varuška Suzana in dekorater Erik Kisel. Ko predvidena večerja zakoncev Majhen zaradi Filipovega napada ljubosumja odpade, se v stanovanju srečajo ljudje, ki se nikakor ne bi smeli. Izvrstna bulvarka, ki skozi neprekinjeni stampedo komičnih situacij zagotavlja obilo zabave.

ZNAČILNOSTI SITUACIJSKE KOMEDIJE
Situacija je v komediji nekaj fizičnega. Nekdo se znajde v prostoru, kjer ne bi smel biti, nekdo nekaj sliši česar ne bi smel slišati, nekdo nekoga čaka, vendar dočaka nekoga drugega. Situacija, ki zaplete razmerja med nastopajočimi osebami, je lahko dvakrat, trikrat in večkrat zmešana in zapletena. V prostoru se znajdejo ljudje, ki po logiki dogajanja ne bi smeli biti tam. To sproži plaz dogodkov, zamenjav, nesporazumov, ki zavrtijo komedijsko kolesje z največjo hitrostjo.

Glavni dramaturški zapleti se vrtijo okrog ljubezni, erosa in sexa. Edina skrb protagonistov je kako skriti ljubimca, kako prevarati moža, kako lagati, kako biti na samem z ljubico in koga vse položiti.

O AVTORJU
Angleški komediograf, režiser, producent, igralec in lastnik gledališča, Ray Cooney (1932), je že pri petnajstih letih začel nastopati kot gledališki igralec. Po večletnem sodelovanju v provincialnih gledališčih, je bil angažiran v londonskem Whitehall Theatre. Po velikem uspehu svoje prve komedije One for the Pot, ki jo je napisal v sodelovanju s svojimi prijatelji, se je posvetil pisanju gledaliških besedil in režiji. Na West Endu so uprizorili sedemnajst njegovih komedij, sam pa se je kot režiser ali producent podpisal pod več kot trideset uprizoritev na West Endu.